top of page

Over ons

 Beste Sportvrienden,

Welkom op onze site. Wij wensen u veel leesplezier.

Onze combinatie bestaat uit Dries de Hoogh, Gert de Hoogh en Danny de Hoogh. Dries (72 jaar) heeft al 50 jaar duiven en heeft al vele succes behaald. Gert (46 jaar) is als jonge van 10 in de duivensport gekomen en toen al onder de naam  D. de Hoogh en zn. En Danny (18 jaar) doet het commerciële gedeelte en springt zo nodig een keer bij bij het verzorgen. Deze combinatie bestaat dus al 36 jaar. Vader en opa Gerrit en de helaas vroeg overleden broers Frans en Kees hadden ook al duiven met de nodige successen. Sjef (ook een van de broers) woont en speelt in Waspik met duiven. Die onder de naam Gebr. de Hoogh (Oosterhout) en Fr de Hoogh (Rijen) in de jaren 70-80 een van de beste hokken waren in het toenmalige Midden-Brabant en Z.N.B. Met broer Frans heeft Dries samengespeeld. Dat was van 1970 tot 1983. Gert-Jan de Hoogh is weer een zoon van de tweelingbroer van Dries speelt ook met duiven. Ook  Danny speelt nog met duiven met zijn oom onder  de naam Comb. van Vugt - de Hoogh. We zijn dus een echte duivenfamilie.

Wij hebben in totaal 140 duiven in de winter. 70 koppels in totaal. 8 nestkoppels, 16 kwekers en de rest voor het latere weduwschap. We kweken per jaar ongeveer 80 jonge voor onszelf. Van 1996 tot 2006 speelde we alleen dagfond, overnacht en ZLU. Dit hebben we ook met  nodig succes gespeeld. Daarna zijn we weer teruggegaan naar onze oude liefde het programmaspel.

 

De duiven worden gekoppeld tussen 6 en 15 januari. Van de beste koppels en de kwekers worden de eieren verlegd zodat we daar meer jonge van hebben. Bij de dagfond  - en overnachtduiven gaat er 1 van de 2 jonge naar de jongenkooi met een duivin. Het andere jong brengt  doffer groot. Die worden dan tot 2 weken voor de 1e dagfondvlucht verduisterd. Bij de vitesse-midfonders is dit anders. Die blijven bij elkaar en komen weer op eieren. Na de laatste midfondvlucht worden ze herkoppeld om de duivinnen dan te spelen op de natour.

 

Tijdens het vliegseizoen gaan de weduwnaars s'morgens 45 minuten los en s'avonds een uur. Als ze los zijn worden ze dan schoongemaakt en met z'n tweeën ben je dan zo klaar. Dan gaan we in ons speciale hokje de duiven bekijken met een bakje koffie erbij. We hebben grintzand op de bodem van de kooi (de Hoogh traditie). Is ook makkelijker met schoonmaken. In het vliegseizoen gaat bij de weduwnaars het grintzand eraf en komt er wat anijszand in de bakken. De jonge laten we in het begin s'middags los tot 2 weken voor de vluchten beginnen. De jonge worden natuurlijk ook verduisterd. 2 weken voor de vluchten beginnen gaan de jonge 2x per dag los. We beginnen altijd met zelf wegbrengen voordat ze meegaan. Ze moeten verplicht vliegen met de vlag. de eerste weken zit alles bij elkaar maar dan worden de doffers en duivinnen gescheden. Alle jonge moeten mee ook voor de marathonduiven geld dat. Meestal spelen we 8-10 veelbelovende doffers op de natour. We lichten vanaf half juli tot 10 uur bij. Eind september worden ze allemaal gescheden. Als het weer het toelaat gaan de duiven de duiven in de ruiperiode gewoon naar buiten. 

 

De taakverdeling: Dries verzorgt de duiven overdag, s'avonds en doet het administratieve werk. Gert verzorgt in het vliegseizoen de weduwnaars en jonge. Ook gaat hij inmanden, de klok afslaan en bezoekt de meeste kampioenenhuldigingen. En dan hebben we Danny nog. Hij doet het commerciële gedeelte en gaat samen met Gert naar de meeste kampioenendagen.

 

Door jarenlang onze oude stam te kruisen met duiven van top liefhebbers uit onze regio, hebben we een echt allroundhok gekweekt. Deze stamopbouw is hier uitgekomen voor de marathon: uit ons oude soort met Theo de Jong, Noordhoek, G.J. de Hoogh en zn, Oosterhout, C.J. de Heijde, Made, Ko van Dommelen, St. Philipsland

en v/d Wegen, Steenbergen. En nu sinds kort ook duiven van Verweij - de Haan. Voor de Vitesse, midfond en dagfond bestaat 80% van onze stam uit Gebroeders Scheele, Terneuzen. En via hun ook van topliefhebbers van de hedendaagse duivenwereld o.a. W.A. de Bruijn, G. & S. Verkerk, Gerard Koopman, etc. Ook Heijblom - van Strien, Raamsdonk en Sjef de Kort, Oosterhout. Zit er veel in bij ons. Maar zeker niet te vergeten stamt onze topkweker voor het programmaspel af van G.J. de Hoogh en zn. en is een kind van hun wonderkoppel!

 

We mengen verschillende merken voer door elkaar. Al het voer halen we bij Ronny van Tilburg (Zondereigen, België).

ECB299DE-523E-4E5C-85B5-90A6096A89D3 (1)
DSC_0542.JPG

Dries de Hoogh en zn.

Allround duiven

bottom of page